Poduzete akcije ...

Akcije inicirane od udruge Pino sa rezultatima  

PINO - APLIKACIJA
Pino - aplikacija omogućava korisniku da jednostavno slika nepropisno parkirano vozilo, te zatim sliku zajedno s informacijama o lokaciji pošalje odgovarajućim službama. Aplikacija je besplatna, a možete ju preuzeti na Google Play Storeu aplikacija PINO

Kliničari Pravne klinike

Dana 01.03.2013g. u prostorijama udruge PINO kliničari Pravne Klinike iz Zagreba od 15h. do 18h. pružali su besplatnu pravnu pomoć građanima Splita, a 02.03.2013g. od 15h. do 16h. održali su predavanje iz područja suzbijanja diskriminacije i zaštite manjina.Bilo je prisutno 26 posjetitelja.Od 16h. pa do 18h. nastavili su pružati besplatnu pravnu pomoć građanima.Treči put ovog mjeseca ponovo dolaze u Split u udrugu PINO 22.03.2013g. i pružati će besplatnu pravnu pomoć građanima Splita.

Predavanje mladim vozačima-OPREZNO U PROMETU
Dana 28. veljače. 2013. Udruga PINO - Split (g. Petar Periš i gospođica Antonija Balek), prometna policija Split (g. Perica Orešković ), Udruga prometnih inženjera AMAC ( g. Denis Krstić ) kao i hrvatski autoklub – HAK ( g. Jure Granić ) već treću godinu za redom provode projekt edukativnih predavanja po svim završnim razredima srednjih škola splitsko dalmatinske-županije. Početak je bio u Makarskoj u srednjoj školi FRA ANDRIJE KAČIĆA MIOŠIĆA gdje je predavanju prisistvovalo oko 60 đaka.Pokrovitelj ovog projekta je tvrtka CEMEX HRVATSKA d.d.

Osjeti me

Akcija "Osjeti me, prošetaj mojim nogama" koju je udruga PINO organizirala ispred HNK Split 28.09.2012g. je prošla odlično. Više od 120 građana sjelo je u invalidska kolica i odvozilo turu do sredine Marmontove i nazad. Bilo je tu mladih i starih, odraslih i djece, jakih i manje jakih. Većina je bila zaprepaštena činjenicom da i nekoliko centimetara visoka prepreka na putu predstavlja pravu planinu za čovjeka u kolicima. Svi su željeli reći kako im je bilo i kako su se osjećali. U sjećanje mi se urezao komentar jednog gospodina koji je po završetku vožnje samo kratko rekao: "Mi koji hodamo, ne znamo što imamo!" Dragi gosti, gospoda dogradonačelnik Jure Šundov i dožupan Luka Brčić koji su učestvovali u akciji i vožnjom u invalidskim kolicima pokušali se bezuspješno popeti ispred glavnog ulaza u teatar, na poseban su način uveličali ovu našu akciju. Iskreno se nadamo da će ova akcija, kroz medije, odjeknuti još dalje i šire i doprinijeti da se barem malo promijeni stav društva prema osobama s invaliditetom.

Zahvaljujem se u ime udruge PINO svima koji su učestvovali, organizirali, vodili, pomagali, darivali, vozili, komentirali, pitali, govorili, ili samo stajali, šutjeli i gledali....svi su oni mali kotačići koji nas vode ka toleranciji i poštivanju drugoga.

POGLEDAJ FOTOGALERIJU SLIKA >

 

Nezakonito korištenje „Znaka pristupačnosti“

Zbog sve učestalijeg nezakonitog korištenje znaka pristupačnosti udruga PINO u suradnji s policijom, Uredom državne uprave i Hvidrom od ponedjeljka 24.09.2012g. pokreće akciju pojačanog nadzora i otkrivanja prekršitelja na području splitsko dalmatinske-županije.

U poslijednje vrijeme uočili smo veći broj nezakonitih korištenja „Znaka pristupačnosti“, kojima se dodatno obilježavaju vozila u kojima se prevoze osobe sa inaliditetom. Ako uzmemo u obzir da u gradu Splitu, sveukupno ima nešto preko 400 obilježenih parkirališnih mjesta za vozila koja prevoze osobe sa invaliditetom a po evidencijama Ureda državne uprave Županije splitsko-dalmatinske izdano je preko 4000 znakova pristupačnosti, od kojih se veći dio koristi u Splitu, jasan je nesrazmjer potrebe za takvim parkirališnim mjestima. Obzirom da Ured državne uprave koji izdaje znakove pristupačnosti, do sada nije imao praksu preuzimanja isteklih znakova pristupačnosti, kod izdavanja novih, u praksi se pojavio značajan broj starih nevažećih znakova koji se i dalje koriste kao važeći. Uzevši u obzir da u praksi također imamo i vjerna preslikavanja (skeniranja ili fotokopiranja) znakova pristupačnosti, određen broj znakova koji su istekli a koriste se kao važeći, kao i onih koje nezakonito koriste članovi obitelji osoba sa invaliditetom ili druge osobe koje na to nemaju pravo, jasno je da veliki broj korisnika takvih znakova nezakonito koriste prava koja proizlaze iz posjedovanja istih.

Sukladno odredbama Pravilnika o znaku pristupačnosti (Narodne novine 78/2008), prava sa osnova parkiranja vozila, kao i sva ostala prava koja proizlaze iz posjedovanja znaka pistupačnosti, mogu se ostvariti samo u slučajevima kada tim vozilim upravlja ili se prevoze osobe sa invaliditetom.

Naznačeni problem u gradu Splitu, kao i na području cijele županije posebno je interesantan kod korištenja parkirališnih mjesta namjenjenih za vozila osoba sa invaliditetom, kojih je u gradu Splitu ionako nedovoljan broj, pa se često događa da osobe sa invaliditetom ne mogu naći slobodno mjesto za parkiranje svojih vozila, koja mjesta su prethodno zauzela vozila kojima se ne prevoze osobe sa invaliditetom. U ovakvim slučajevima teško je razlučiti nezakonitosti jer do sada nismo bili u mogućnosti brzo provjeriti ispravnost znaka pristupačnosti, kada se vozači ili vlasnici parkiranih vozila u vrijeme policijskog nadzora ne nalaze u vozilu. Budući problem nije jednostavan a površnim provjerama bi se u praksi moglo nanijeti neugodnosti stvarnim osobama sa invaliditetom, do sada se nije sustavno rješavao predmetni problem, zbog čega je isti eskalirao. Problem provjere proizlazi prvestveno iz nečitkosti važećeg znaka pristupačnosti (zbog izloženosti suncu i nekvalitetnih materijala izrade, izblijedjeli pisani podaci ili pečat), što u praksi korisnici znaka rješavaju vlastoručnim osvježenjem, u praksi se nalaze i kvalitetno krivotvoreni znakovi pristupačnosti koje je teško uočiti, posebno kroz vjetrobranska stakla vozila a razlozi mogu biti i drugačiji. Zbog naznačenih poteškoća, u gradu Splitu se do sada provodio nedovoljan broj ciljanih preventivno represivnih akcija prema sudionicima u prometu koji nezakonito u vozilima koriste znak pristupačnosti pa je potrebno prema istom posvetiti dužnu pozornost.

U cilju rješavanja predmetnog problema, Postaja prometne policije Split u dogovoru sa predstavnicima Udruge osoba sa invaliditetom „PINO-Split“, Uredom državne uprave Županije splitsko-dalmatinske i službom za premještanje nepropisno parkiranih vozila HVIDR-e Split, dogovoili su suradnju i način provedbe ciljanih akcija koje se odnose na nezakonito korištenje znakova pristupačnosti, koje akcije će se provoditi od 24. rujna 2012. godine na dalje.

Slijedom naznačenog, molimo sve osobe s invaliditetom da ne koriste neispravne znakove pristupačnosti kao i da ih ne daju drugim osobama na korištenje kako ne bi doživjeli neugodnosti. Pravila sa osnova korištenja znaka pristupačnosti određena su u članku 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008 i 74/2011), kao i Pravilniku o znaku pristupačnosti, a ukoliko se radi o krivotvorenju znaka, radi se o kaznenom djelu

UDRUGA PINO I PRAVNA KLINIKA ZAGREB

Udruga PINO – Split u suradnji sa Pravnom Klinikom iz Zagreba organizira za građane Splita i okolice besplatnu pravnu pomoć u prostorijama udruge na adresi Split, Lička 5. Pravna Klinika je jedinica Pravnog fakulteta u Zagrebu u okviru koje studenti viših godina pravnog studija pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Svjedoci smo sve težeg gospodarskog stanja u državi i društvu, posljedica kojeg je i veliki porast broja građana koji nemaju financijskih mogućnosti zatražiti pravnu pomoć u situacijama kada im ona zatreba. Pravna pomoć će se pružati socijalno ugroženim građanima (prama Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći). Da bi građani dobili pravnu pomoć u udruzi PINO potrebno je da sa sobom donesu samo: - foto kopiju osobne iskaznice - fotokopiju dokumentacije vezane uz pravni problem Studenti će saslušati pravne probleme, a riješene predmete će slati poštom na kućne adrese tražitelja pravne pomoći. Stranke mogu u najkračem roku očekivati odgovor. Pravna pomoć će se moći dobiti do konca godine jednom mjesečno uvijek petkom i to: rujan...........28. u petak u prostorijama udruge PINO-Split Lička 5. od 15 do 18h. listopad.......26. u petak u prostorijama udruge PINO-Split Lička 5. od 15 do 18h. studeni........23. u petak u prostorijama udruge PINO-Split Lička 5. od 15 do 18h. prosinac......14. u petak u prostorijama udruge PINO-Split Lička 5. od 15 do 18h. ili

1. na telefon (01/4811-311, 01/4811-320) svakim radnim danom od 10 do 12 h, te 2. putem e-maila (klinika@pravo.hr). Raspored rada Pravne Klinike za 2013g. bi će blagovremeno donesen i bit će objavljen na web stranici udruge PINO-Split www.pino.hr


Što je Pravna klinika?

Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika je osnovana u jesen 2010., i uključena je u nastavni plan i program Pravnog fakulteta. O povijesti i misiji klinike možete čitati ovdje.


Kakvu pomoć pruža klinika?

Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Osim toga, klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima. Ponekad, kliničari se mogu uključiti i u planiranje nastupanja u upravnim i sudskim postupcima, a Klinika može pomoći i u povezivanju s odvjetnicima. U svom radu Klinika se ravna odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Pravilnika o studiranju.


Tko radi na vašim predmetima?

Studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu. Studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata, pa se ne treba plašiti nestručnosti.


Koje vrste slučajeva prima klinika?

Klinika se bavi isključivo predmetima koji se tiču područja u kojima je prepoznata potreba da se korisnicima pomogne. Područja za koja su osnovane posebne skupine jesu: obiteljsko pravo i zaštita djece, zaštita radnika, diskriminacija, državljanstvo i azil, zaštita okoliša, prava pacijenata, zaštita žrtava i svjedoka kaznenih djela. Vidi više na linku.


Koji se korisnici mogu obratiti klinici?

Svatko tko ne može na drugi način ostvariti pravnu pomoć može se obratiti klinici. O tome hoće li klinika prihvatiti rad na njegovom predmetu odlučuje se na sastancima tijela Klinike, na temelju analize slučaja te u skladu s kriterijima za prijem predmeta. U pravilu, Klinika će preuzeti sve korisnike kojima je izdana uputnica za pružanje pravne pomoći od nadležnog upravnog tijela. Ako uputnicu nemate, Klinika Vam može pomoći u popunjavanju i/ili podnošenju zahtjeva za njeno izdavanje. Iznimno, ako je riječ o predmetu koji Klinika smatra važnim i opravdanim, u nekim se slučajevima može u rad uzeti i predmete korisnika koji se nisu kvalificirali za izdavanje uputnice.


Kako se radi na vašem predmetu?

Klinici se možete obratiti osobno ili telefonom. Dežurna osoba uzima Vaše podatke kao i opis Vašeg predmeta. Poželjno je da se Klinici dostave i kopije svih relevantnih dokumenata. Na temelju raspoloživih podataka, Klinika odlučuje hoće li predmet primiti u rad te određuje izvjestitelja. Na temelju njegove analize, nadležna radna skupina donosi odluku o sadržaju pravne pomoći. O stavovima i odlukama Klinike, te o svim koracima koje poduzimamo u Vašem predmetu uvijek ćemo Vas promptno izvijestiti. 

12.05.2012.godine. Gradska autobusna linija br. 15. Duilovo – trejektna luka napokon će na inicijativu Udruge PINO-Split a uz pomoć grada Splita i poduzeća Promet poćeti prevoziti i osobe s invaliditetom u kolicima bez tuđe pomoći, kao i teško pokretne.Naime pokrenuli smo jednu hvale vrijednu akciju, a to je da OSI Splita dobiju prvu autobusnu liniju koja povezuje određene sadržaje koji su od bitnog značaja za normalan život OSI. Linija br.15 ide od hotela Duilovo gdje OSI u velikom broju koriste kuglanu, pa ide preko prilagođene plaže za OSI Žnjan, bolnice Križine, Fine, Županije splitsko - dalmatinske, Suda, Higijenskog, Pazara, terminala Croatia Airlinesa, željezničkog kolodvora, autobusnog kolodvor, trajektne i brodske luke kao i većeg broja banaka, a što je sve prilagođeno i od životnog znaćaja za OSI.Grad Split odnosno Služba za izgradnju i održavanje objekata i uređenje komunalne infrastrukture su prihvatili inicijativu Udruge PINO-Split da se sva autobusna stajališta koja su na autobusnoj liniji br.15. a nisu prilagođena da niskopodni autobus može stati i spustiti rampu za ukrcaj invalidskih kolica prilagode kako bi se mogao obaviti nesmetan ukrcaj kolica OSI. Za odabir linije korištena su iskustva udruge PINO koja obavlja prijevoz osoba s invaliditetom po Splitu.Isto tako s gradskim prijevoznikom Prometom dogovorili smo da na toj liniji moraju saobračati iskljućivo novi niskopodni autobusi.Kada vozać vidi da na autobusnom stajalištu na označenom mjestu za OSI ćeka OSI mora zaustaviti autobus, izići vani da bi spustio rampu za ukrcaj kolica. Kada OSI uđe u autobus i smjesti se na mjesto predviđeno za prijevoz OSI vozać mora kolica fiksirati zbog sigurnosti prijevoza OSI, te onda vraća rampu u autobus i kreće. Linija br.15.ima 32 autobusne postaje a radovi na njihovoj prilagodbi upravo su zapoćeli. Puštanje linije u rad predviđeno je za konac 6mj.Ovo je prva ali ne i posljednja linija prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom u Splitu.Vjerujemo da će uspostava sljedeće autobusne linije na kojoj će OSI moći samostalno putovati po Splitu a povezati će i druge sadržaje vrlo bitne OSI ići puno brže i lakše od ove prve.

Na sastanku Strukovne grupacije cestovnog linijskog prijevoza putnika i ostalih prijevoznika –obrtnika koji je održan 15.03.2012. s početkom u 10:00 sati u HGK  Županijskoj komori Split na inicijativu Udruge PINO – Split u 4. točci dnevnog reda trebala je biti razmatrana problematika prijevoza osoba s invaliditetom u gradskom i prigradskom prijevozu autobusima.Iz tog razloga na poziv udruge PINO – Split iz Instanbula je došao predstavnik Engleske firme  Q'Straint   koja proizvodi najsuvremenije uređaje za ukrcaj invalidskih kolica u autobuse, kao i uređaje za fiksaciju invalidskih kolica i putnika koji sjede u njima, kako bi naše prijevoznike upoznao s tim uređajima.Na naše veliko iznenađenje i žalost u tijeku sastanka 4.točka: Problematika prijevoza osoba sa invaliditetom zamjenjena je 5. točkom dnevnog reda: Razno.To je odmah pokazalo kolika je stvarno zainteresiranost strukovne grupe za problem prijevoza osoba s invaliditetom.Od prisutnih desetak prijevoznika, iako ih je trebalo biti oko 40, po završetku točke razno svi osim trojice su napustili veliku dvoranu i na taj način pokazali kako se misle i ubuduće ponašati prema osobama s invaliditetom, odnosno da će ih i dalje diskriminirati.Gospodin Deniz Diker je održao predavanje kao da su svi bili prisutni.Jedina svijetla točka je tvrtka Promet koja u dogovoru s Udrugom PINO  priprema jednu gradsku liniju koja će na svim postajama moči ukrcati OSI u kolicima.

Dana 27. veljače. 2012. Udruga PINO - Split (g. Petar Periš i gospođica Antonija Balek), prometna policija Split (g. Perica Orešković ), Udruga prometnih inženjera AMAC ( g. Denis Krstić ), Hrvatski autoklub – HAK ( g. Jure Granić ) su u prometnoj školi i Elektrotehničkoj školi u Splitu održali predavanje završnim razredima na temu: mladi vozaći oprezno u prometu.
Perica Orešković je u izlaganju među ostalim stvarima naveo statističke podatke o broju poginulih i ozlijeđenih u zadnjih nekoliko godina, kao i koliko su mladi vozaći učestvovali u tome.
Predsjednik Udruge PINO – Split, g. Petar Periš pojasnio je što je Udruga napravila za osobe s invaliditetom do sada, što trenutno radi kao i što su joj planovi, a sve sa svrhom da se osobama s invaliditetom olakša život u gradu Splitu.
Antonija Balek ispričala je svoju životnu priču i kako je preživila tri prometne nesreće.Pričala je kako je prošao njen oporavak a onda uz veliki trud i odricanje fantastičan uspjeh gdje je u Pekingu 2008 na paraolimpijskim igrama osvojila jedno zlatno sa svjetskim  rekordom u bacanju koplja, i zlato sa svjetskim rekordom u bacanju kugle.Ponovo 2009.  ruši svjetske rekorde.
Ispred Udruge prometnih inžinjera ( g. Denis Krstić je ) buduće mlade vozaće informirao o problemima vožnje auto cestom i što u kritičnim trenucima treba napraviti.
Ispred Hrvatskog autoklub – HAK ( g. Jure Granić) je kao ovlašteni ispitivać pojasnio budućim mladim vozačima kako i što treba paziti kod polaganja vozaćkog ispita.
Predavanjima će biti obuhvačeni svi završni razredi srednjih škola u Splitsko dalmatinskoj-županiji.

Na inicijativu Udruge Pino - Split  23.02.2012. Cestar je obilježio vertikalnom i horizontalnom signalizacijom 5 novih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom u Gradskom kotaru Lokve.Dva ispred zdravstvene ustanove, dva zapadno od crkve sv. Petra i jedno ispred zgrade Kranjčevića 15.

Udruga PINO, prometna policija, Hak Split i udruga prometnih inženjera AMAC započeli dana 30.01.2012.g. provoditi projekt preventivnog djelovanja mladi vozači oprezno u prometu po svim završnim razredima srednjih škola Županije splitsko – dalmatinske.Predavanjem će biti obuhvaćeno nekoliko tisuća srednjoškolaca budućih mladih vozača.Cilj je educirati buduće mlade vozače, te smanjiti broj smrtnih i ozlijeđenih učesnika u prometu.

Udruga osoba s invaliditetom PINO-Split i ustanova za stare i nemoćne ZLATNE GODINE iz Žrnovnice 27.12.2011. organizirali su Božićno Novogodišnji domjenak za članove i štićenike doma. Bilo je prisutno oko 70 ljudi. Uz domaću spizu i domače kolače kao i uz pjesmu klape Žrnovnica od 14 - 20h bilo je više nego veselo

Udruga PINO je kao i prošle godine 10.12.2011. uoči Božićnih blagdana u svojim prostorijama podijelila oko 200 komada novih odjevnih predmeta renomirane svjetske modne marke svojim članovima.

Sathya Sai Centar Split – Sathya Sai Središnje vijeće Hrvatske i Udruga PINO – Split zajednički su svećano obilježili 23.11.2011DAN LJUDSKIH VRIJEDNOSTI u prostorijama Udruge PINO u Ličkoj 5 u Splitu. Od 17:00 – 21:00h. uz domače kolaće i zabavni program članova, druženje je bilo nezaboravno.

"Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, a još čudnije kako nam baš to malo nedostaje"

                                                                                                          Ivo Andrić

U tijeku 2011 godine u suradnji s Prometnom policijom članovi Udruge PINO – Split održali su na desetke predavanja završnim razredima srednjih škola Splitsko dalmatinske – županije s temom mladi vozaći u prometu.

Udruga PINO – Split osnovala je prvu klapu osoba s invaliditetom.

Udruga PINO – Split i poznati frizerski salon „PIL“ sa adrese Dobrilina 1. postigli početkom 2011 su dogovor da članovi udruge PINO - Split imaju pravo jednom mjesečno na besplatnu frizuru.

Udruga  PINO - Split i sekcija Splitskih radio taksista početkom 2011 postigli su dogovor da se članovi Udruge PINO-Split po gradu Splitu voze  besplatno.

Na inicijativu Udruge PINO - Split na svim Prometovim vanuličnim parkiralištima ucrtana su parkirna mjesta po pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevinama osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Na inicijetivu Udruge Pino - Split, Grad Split je postavio pokretnu platformu za osobe s invaliditetom u kolicima u zgradi na Putu Brodarice 6. Time su postale pristupačne slijedeće institucije: Srednja škola - Marko Antun de Dominis, Prva policijska postaja, Stanouprava i Državni inspektorat.

Inicijativom Udruge Pino - Split, poslovnice Volksbank na adresama Ljudevita Posavskog i Poljička cesta 12, prilagodile su svoje prostore prema pravilniku o pristupačnosti građevina za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te time postale pristupačne osobama s invaliditetom.

U suradnji Udruge PINO - Split, policije i ureda državne uprave, od 01. 03.2010. je pokrenuta akcija otkrivanja nezakonitog korištenja znaka pristupačnosti. Na taj način će se vozačima - osobama s invaliditetom omogučiti što lakše korištenje označenih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Pokrenuta akcija. Namjera je da se ulice omeđene ulicama: Kralja Zvonimira,  Matice Hrvatske,  Osječkom i Slobode prenamjene u jednosmjerne, a jedan od nogostupa u tim ulicama omeđenim gore navedenim ulicama, pretvori u sigurne pješačke nogostupe, za neometano kretanje osoba s invaliditetom, i ostalih građana.To smo i uspjeli.

U akciji otkrivanja krivotvorina znaka pristupačnosti koja još traje, do konca siječnja 2010. g. otkriveno je preko 80 krivotvorina znaka pristupačnosti, a protiv onih koji su ih koristili policija je pokrenula kaznene prijave. Akcija nema ogranićeno vrijeme trajanja.

03. 12. 2009. Udruga PINO – Split objavila je konačnu verziju interaktivne karte za osobe s invaliditetom grada Splita. Karta je objavljena i na web stranici Grada Splita. >>članak

Poslovnica  Privredne banke Zagreb inicijativom Udruge PINO - Split, na adresi Dubrovačka 21, postavila je rampu za olakšano kretanje osoba s invaliditetom i time postala pristupačna.

Na inicijativu Udruge PINO - Split radovi na uređenju rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti na ulazu robne kuče „ZARA“ u Splitu u Marmontovoj ulici započinju 23.11.2009. g. i trajati će oko 7 dana.

Nakon više pokušaja, Udruga PINO – Split je postigla dogovor s tvrtkom "Promet Split", pa tako osobe s invaliditetom više ne plaćaju Parking na njihovim parkiralištima >> članak

PBZ. poslovnice Gunduličeva 22 i Slobode 7, na inicijativu Udruge PINO – Split postavila ulazne rampe za olakšano kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivoisti.

PBZ. poslovnica Poišanska  8, na inicijativu Udruge PINO - Split postavila na ulazu rampu za olakšano kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

RBA.  poslovnica Svačićeva 2 - 4, na inicijativu udruge PINO – Split organizirala je poslovanje u prizemlju za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, gdje za njih obavlja sve bankarske djelatnosti.

RBA.  poslovnica, Ruđera Boškoviča 13, na inicijativu Udruge PINO – Split prilagodila je ulaz za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti

Konzervatorski zavod prihvatio idejno riješenje arhitekta Ede Šegvića, o prilagodbi HNK pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Udruga PINO - Split i ovim putem se zahvaljuje djelatnicima prometne policije Split, na maksimalnom zalaganju u otkrivanju krivotvorina znaka pristupačnosti.

U akciji otkrivanja krivotvorina znaka pristupačnosti Udruga PINO - Split i prometna policija do 05. 09. 2009g. otkrili su oko 30 krivotvorina znaka pristupačnosti. Prema svim prekršiteljima zakona policija je podnijela kaznene prijave. Sama akcija trajati će sve dok se ne uvede red na obilježenim parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Udruga PINO – Split u suradnji s Prometnom policijom od 01. 07. 2009. g. pokrenuli su akciju otkrivanja krivotvorina znaka pristupačnosti. To je bilo neophodno, jer je uočeno cca 30% krivotvorina što znači toliko parkirnih mjesta manje, kojih je ionako nedostatno. U prvih nekoliko dana otkrivene su tri krivotvorine, a policija je prema počiniteljima pokrenula kaznene prijave. Akcija će potrajati, dok se ne uoče rezultati.

Na inicijativu Udruge PINO – Split veči broj banaka u Splitu napravio je prilazne rampe za neometan ulazak osoba s invaliditetom.

Banco Popolare u Dubrovačkoj 1, na inicijativu Udruge PINO – Split postavio prilaznu rampu za olakšano kretanje osoba s invaliditetom, te tako postao pristupačan.

Udruga Pino - Split je 04. 06. 2009. g. prijavila građevinskoj inspekciji 11 pravnih subjekata za koje smatra da su prioriteti u rješavanju pristupačnosti svojih poslovnih prostora. U više navrata s njima su obavljeni razgovori u smislu dogovora za prilagodbu ali bez ikakvih rezultata. Jedino što nam je ostalo, da bi zaštitili prava osoba s invaliditetom, je prijaviti ih građevinskoj inspekciji koja je zadužena za kontrolu prilagodbe.

Udruga PINO - Split u suradnji s tvrtkom "SMS" tiskala je 4000 letaka kako bi se ukazalo Splitskim vozačima na nepropisno parkiranje na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom. Volonteri Udruge PINO - Split od 27. 05. 2009. g. pod brisače vozila parkiranih na označenim mjestima za parkiranje osoba s invaliditetom a bez jedinog važećeg znaka znaka pristupačnosti stavlja dvije vrste letaka upozoravajućeg sadržaja. "Uzeli ste nam parkirno mjesto, želite li i naš invaliditet" i "Je li Vas bar malo sram“.

Novo naselje Dragovode, ulica Lovački put. PINO je otkrio da su rampe koje bi trebale služiti za olakšano kretanje ljudi s invaliditetom na pješačkim prijelazima umjesto zakonom maksimalno dozvoljenih 10% postavljene na 20%. 26.05 2009. g. na inicijativu Udruge PINO – Split neispravne rampe su sanirane tako da su sada na prijelazima 10% nagiba.

PINO – Split je otkrio da proizvođač rampa za Županiju Splitsko - Dalmatinsku, poduzeće Voljak proizvodi rampe koje nisu propisane pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, odnosno proizvodi rampe kosine 12,5%, umjesto maksimalnih 8%. Odmah je protestirao prema gradu odnosno prema službi za izgradnju i održavanje objekata i uređenja komunalne infrastrukture - Odsjek za promet koja je odmah dala nalog poduzeću Voljak da prestane s proizvodnjom neispravnih rampa, te počne sa proizvodnjom rampa od 5% do 8,3% a maksimalno 10%, te poduzeću Point koje postavlja te rampe da prestane sa postavljanjem nepropisnih rampi.

Arhitekt g. Edo Šegvić u 05.mj.2009. g. počeo je sa izradom izvedbenog projekta HNK Split, kako bi se u cijelosti prilagodio pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti na inicijativu udruge PINO - Split.

Član Udruge PINO – Split  arhitekt g. Edo Šegvić besplatno je napravio analizu građevine hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u pogledu mogućnosti prilagodbe pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Analiza je pokazala da je H.N.K. moguće prilagoditi pravilniku.

Ispred škole Juraj Bonači kod glavnog ulaza postavljeni su ležeći policajci i znak zabrane parkiranja inicijativom Udruge PINO - Split.

Tomi - hipermarket Meterize označio 4 parkirna mjesta za osobe s invaliditetom na inicijativu udruge PINO - Split.

Knjižnica Marko Marulić, na inicijativu Udruge PINO – Split napravila prilaze i tako postala pristupačna za osobe s invaliditetom

F-caffe / Pizzeria restaurant na rivi, Obala Lazareta 3. Pristupačan za osobe s invaliditetom na inicijativu Udruge PINO - Split.

Na inicijativu Udruge Pino – Split „Vip“ je postavio rampu za osobe s invaliditetom u poslovnici u  Splitu, Lička 12.

Parkovi i Nasadi na inicijativu Udruge PINO - Split, postavili rampe za osobe s invaliditetom u parkovima Vrzov Dolac i Bačvice - Preradovičevo šetalište.

Karlovačka banka, poslovnica u Zagrabačkoj 1, Inicijativom Udruge Pino - Split, priladgodbom je postala pristupačna osobama s invaliditetom 13. 12. 2008. g.

Splitska Banka je na inicijativu i u urganizaciji Udruge Pino - Split, donirala Jolly rampu galeriji Meštrović, čime je ista postala prva pristupačna ustanova takve vrste u Županiji.

Javna ustanova "Športski objekti“ – „Bazeni", Na inicijativu Udruge Pino - Split, obilježila je 5 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom

ŽUPANIJA, otvoren ulaz za osobe sa invaliditetom.

FINA, Mažuranićevo Šetalište, otvoren ulaz za osobe sa invaliditetom.

Na inicijativu Udruge PINO – Split obilježen veći broj parkirnih mjesta ispred kuća osoba s invaliditetom.

Arhitekt  Edo Šegvić se stavio na raspolaganje Udruzi Pino – Split kao volonter, te dana 18. 11. 2008. g. napravio projekt pristupne rampe za osnovnu školu Brda.

Iz Držićeve ulice ispred prodavaonice Brodomerkur, na inicijativu Udruge PINO – Split uklonjeni su kontejneri sa smećem, koji su bili postavljeni na svježe obojana parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom.

Super - KONZUM - na Stinicama, na inicijativu Udruge PINO - Split obojao je osam novih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom pred ulazom u centar, a sve po pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Kerum - centar Joker - Izvršni direktor, g. Šundov Jure, na inicijativu i po dogovoru s Udrugom Pino - Split, organizirao je obilježavanje vertikalnom i horizontalnom signalizacijom 10 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom na samom ulazu u veliko otvoreno parkiralište, kao i veći broj u garaži prodajnog centra.

Kerum - prodajni centar Lora - obilježena su sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom četiri parkirna mjesta za osobe s invaliditetom inicijativom udruge PINO - Split.

Grad Split - inicijativom Udruge PINO – Split nakon nekoliko godina obilježena su sva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

„Lidl“ - prodajni centar Poljička cesta - zamolbom Udruge PINO - Split na svom parkingu obilježio je propisani broj parkirnih mjesta za osobe sa invaliditetom, kojih prije nije bilo.

Inicijativom Udruge PINO – Split osvježena su novom bojom sva parkirna mjesta za osobe s invaliditetom ispred KBC Firule kao i ispred bolnice Križine.

Udruga PINO – Split ustrojila je prvi točan popis svih pristupačnih trotoara u gradu Splitu.

Udruga PINO – Split ustrojila je prvi točan popis svih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom u gradu Splitu.


Adresa//

Udruga PINO
Lička 5, 21000 Split, Hrvatska

Tel./Fax//

021 785 173

Tel.//

021 785 203

Mobile//

095 860 7693

095 926 8533

Skype//

udrugapino

E-mail//

pino@pino.hr

Računi//

Ž.R. 2340009-1110149098 PBZ
IBAN HR0723400091110149098

OIB//

03258869418